EXECUTIEVE FUNCTIES & NLP

Executieve Functies & NLP

“Executieve functies aanleren?

Een vaardigheid aanleren is beter
dan afwachten of het kind het vanzelf leert.”
Peg Dawson, bron: www.wij-leren.nl
Met Authentalent vind ik het belangrijk dat je je bewust wordt van je talenten zodat je vaardigheden kunt ontwikkelen. Al jaren weet ik dat executieve functies daarbij een grote rol spelen. Ook in mijn vorige rol als leerkracht heb ik bij leerlingen in de klas ervaren dat het belangrijk is om daar aandacht aan te besteden en het gesprek aan te gaan.

Wat zijn executieve functies en waarom is het belangrijk om hieraan te werken?

Executieve functies zijn hogere denkprocessen die nodig zijn om activiteiten te plannen en aan te sturen. Ze zijn onderverdeeld in 11 vaardigheden. Deze denk- en gedragsvaardigheden geven een leerling inzicht in wat er beter kan en de leerling wordt hiermee mede-eigenaar van zijn eigen ontwikkeling. Het ontwikkelen van deze vaardigheden bij leerlingen is een ’21st Century Skill’ van de leerkracht.

Het gaat om de volgende 11 vaardigheden:

Gedragsvaardigheden

 • 1. Emotieregulatie
 • 2. Reactie-inhibitie
 • 3. Volgehouden aandacht
 • 4. Taakinitiatie
 • 5. Doelgericht doorzettingsvermogen
 • 6. Flexibiliteit

Denkvaardigheden

 • 7. Plannen
 • 8. Tijdmanagement
 • 9. Werkgeheugen
 • 10. Organiseren
 • 11. Metacognitie

Talententraining

Ontdek bij deze training je talenten met executieve functies en NLP

Zoals de naam al verklapt draait deze training volledig om het ontdekken van talenten. Talenten zoals sociaal vaardig zijn of een groot empathisch vermogen hebben zijn niet zo duidelijk te herkennen als goed zijn in je vak of sport. Daarom verbinden we in deze training theorie met praktijk met neurolinguïstisch programmeren (NLP). Denken-voelen-doen komen samen in iedere training. Maak kennis met de tent en de driehoek tijdens deze training.

Daarbij zijn executieve functies de vaardigheden die je nodig hebt om zelfstandig te functioneren. Je gebruikt ze voortdurend in het dagelijks leven en ze zijn onmisbaar voor het succesvol zijn in de maatschappij. Executieve vaardigheden liggen ten grondslag aan leerstrategieën en studievaardigheden en dus het leerrendement van iedereen. Zo zijn goed ontwikkelde executieve vaardigheden vaak de rede van goede prestaties en niet het IQ.

Tijdens de training maak je ook uitgebreid kennis met executieve functies en leer je hoe je vanuit vertrouwen het gesprek aan kunt gaan om bewustwording en ontwikkeling te creëren. Bovendien herken je na de training executieve functies in je gedrag en weet je hoe je ondersteunende materialen kunt inzetten om executieve functies te verbeteren.

KIJKEN ACHTER HET GEDRAG VAN EEN KIND

Deze training is gebaseerd op executieve functies, mindset en Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)

Executieve functies zijn de vaardigheden die je nodig hebt om zelfstandig te functioneren. Je gebruikt ze voortdurend in het dagelijks leven en ze zijn onmisbaar voor het succesvol volgen van lessen en het maken van huiswerk. Executieve vaardigheden liggen ten grondslag aan leerstrategieën en studievaardigheden en dus het leerrendement van onze jeugd. Zo zijn zwakke executieve vaardigheden vaak de oorzaak van slechte leerprestaties.

Tijdens de training maak je uitgebreid kennis met executieve functies en leer je hoe je vanuit vertrouwen het gesprek aan kunt gaan om bewustwording en ontwikkeling te creëren. Bovendien herken en weet je na de training executieve functies in gedrag hoe je ondersteunende materialen kunt inzetten om executieve functies te verbeteren.

Deze trainingen zijn een samenwerking tussen Authentalent en Lizan Roefs Kindercoach & trainingen.

Het jonge kind en Executieve functies

Deze praktische training geeft handvatten om met je eigen middelen kinderen te begeleiden in hun ontwikkeling

Bij deze training “Het jonge kind en Executieve functies” bieden wij aan hoe je peuters en kleuters kunt begeleiden in het ontwikkelen van de executieve functies en hoe je dit volgens de nieuwste mogelijkheden kunt koppelen aan de leerlijnen binnen je school of je organisatie.

– Je krijgt inzicht in hoe en welke executieve functies je kunt trainen bij kleuters

– Welke rol jij hebt als begeleider

– Hoe jij spellen en prentenboeken kunt gebruiken, die zo voor handen zijn in de leeromgeving

– Hoe je de ontwikkeling van executieve functies koppelt aan leerlijnen

– Tijdens deze training ervaar je zelf dat alle Executieve Functies altijd en overal aanwezig zijn.

Praktische informatie

KIJKEN ACHTER HET GEDRAG VAN HET KIND

Geschikt voor: onderwijsprofessionals, (kinder)coaches en ouders
Duur
: 1 dag van 10:00-16:00 uur
Kosten per persoon: vanaf €199,- excl. BTW
Groepsgrootte: 6-12 personen

Locatie: in overleg
Incompany: vraag naar de mogelijkheden

INTERESSE? MAIL NAAR MANON
Informeer rustig of deze training ook voor jou waardevol kan zijn.

het jonge kind en Executieve functies

Geschikt voor: ouders/verzorgers, pedagogisch medewerkers, onderwijsprofessionals, kindercoach of zorgprofessionals die werken met kinderen tussen de 2-6  jaar
Duur: 2 uur
Kosten: €95,- incl. BTW
Groepsgrootte: maximaal 12 personen

Incompany: vraag naar de mogelijkheden

INTERESSE? MAIL NAAR MANON 

TALENTTRAINING

NIEUW: Inclusief ‘BREINBLIK’ kaartenset. Geschikt voor: Professionals die willen kijken achter hun gedrag, speciaal geschikt voor zorg en onderwijsprofessionals
Duur: 1 dag van 10:00-16:00 uur incl. eten en drinken Kosten per persoon: €274,95 incl. BTW Groepsgrootte: 6-10 personen Locatie: In overleg Incompany: vraag naar de mogelijkheden INTERESSE? MAIL NAAR MANON

Agenda

TALENTTRAINING
€ 274,95 incl. BTW.

NIEUW: Inclusief 'BREINBLIK' kaartenset.
'Tijdens deze training maak je uitgebreid kennis met executieve functies. Je leert hoe je vanuit vertrouwen het gesprek aan kunt gaan om bewustwording en ontwikkeling te creëren.

TMA Methode

Om snel inzicht te krijgen in je talenten maakt Authentalent als professional ook gebruik van de TMA methode. Optioneel kun je voor de talententraining een TMA laten maken en bespreken. Geinteresseerd wat deze methode inhoud? Zie het youtube filmpje voor meer uitleg. Heb je nog vragen? 

Ik heb genoten van de talenttraining die ik heb gevolgd. Enerzijds heb ik mooie inzichten verzameld in hoe je executieve functies toepast in je eigen dagelijkse leven, maar ook hoe anderen deze toepassen en hoe je deze verder kunt ontwikkelen. Vanuit hier kan ik verder aan de slag met wat dat betekent voor mijn eigen talenten. Het volgen van deze training in groepsverband heeft mij ook mooie nieuwe verbindingen opgeleverd met mensen uit andere werkvelden. Deze combinatie maakte het voor mij zeer waardevol, waarbij mijn complimenten aan Manon Arts. Zij heeft de natuurlijke gave om met een frisse en doortastende blik met de materie om te gaan, praktische tips te geven en je zelf ook de verschillende processen te laten ervaren. Kortom: een dag vol kennis, ervaren en nieuwe ontmoetingen.
Inger

Kennismaken?

Neem contact op voor vrijblijvende informatie over trainingen, workshops of kindercoaching!
logo_authentalent_favicon

Social Media